AKTIW RED STABILIZ. KRWINKI CZERWONE 2307690 1 KG.
Chemiczne i fizyczne właściwości ActivRed czynią preparat doskonałym dodatkiem do wędlin parzonych oraz produktów ze świeżego mięsa wzmagając ich naturalny kolor, a także do:
- produktów nastrzykiwanych
- mortadeli
- konserw mięsnych
- wędzonych i parzonych produktów
- produktów wędzonych
- salami
ActivRed – stabilizowane krwinki czerwone – jest w 100% naturalnym preparatem białek zwierzęcych zawierającym stabilizowaną hemoglobinę. Nie wymaga deklaracji w składzie surowcowym. W procesie peklowania podlega analogicznym przemianom jak mioglobina zawarta w mięsie, tworząc nitrozohemoglobinę, o barwie typowej dla peklowanego mięsa. Doskonale rozpuszcza się w wodzie i solankach. Na sucho, aby ułatwić jego równomierne rozprowadzanie należy stosować ActivRed po wymieszaniu z dowolnym nośnikiem. ActivRed w produkcie koncentruje się w mięśniach. Szczególnie wodnisty. Prowadzi to do wyrównania barwy szynek na przekroju, uwidocznieniu przerostów mięśniowych w boczku i daje wrażenie zwiększenia udziału mięsa chudego na przekroju innych przetworów mięsnych.
Proszek ciemno-brunatny o charakterystycznym zapachu, bezsmaku.
Zobacz w sklepie