LIŚĆ LAUROWY – 1 KG
Znaną powszechnie przyprawą zwaną liściem laurowym lub bobkowym są suszone liście tropikalnego, wiecznie zielonego krzewu lub niewielkiego drzewa z rodziny wawrzynowatych. Wawrzyn zazwyczaj uprawiany jest w postaci krzewu w ciepłych krajach o klimacie śródziemnomorskim, zwłaszcza we Włoszech, Albanii, Grecji, Jugosławii, Francji, Hiszpanii, Portugalii i Gwatemali. Liście i gałązki laurowe od dawna były symbolem zwycięstwa i sławy. Splatano z nich wieńce, którymi ozdabiano głowy rzeźb bogów, wieńczono zwycięzców czasów wojen i turniejów, poetów, uczonych i dostojników państwowych. Spopularyzowanie wawrzynu zawdzięczamy starożytnym Grekom i Rzymianom, którzy bardzo cenili liście laurowe.
ZASTOSOWANIE: Przyprawę stanowią liście o przyjemnym, korzennym zapachu i gorzkawym smaku. Można je dosyć długo przechowywać, ponieważ nie tracą szybko swych wartości. Należy je jednak przechowywać w naczyniach szczelnie zamkniętych. Liście mogą być używane w całości lub zmielone na proszek. Przyprawia się nimi bardzo wiele potraw, między innymi warzywa faszerowane, dziczyznę i różne pieczenie. Nadają się zwłaszcza do ogórków, buraków, fasoli i kapusty w zalewie octowej. Można ich również dodawać do grzybów. Przydają delikatności wszystkim słonym potrawom. Liśćmi laurowymi przyprawia się gotowane ryby, sosy, zupy, potrawy z raków, krabów, marynaty z ryb oraz galarety i gulasze. Nie należy jednak używać więcej niż 1 liść na 4 porcje potrawy.
Zobacz w sklepie